Monsanto’s ggo-zaad BT-cotton ruïneert landbouw Pakistan

De Pakistaanse katoenproductie is een belangrijk deel van de landbouw en de textielindustrie maar gaat door een zware crisis. De regering legt de schuld uitsluitend bij het weer en allerlei plagen, maar de katoenboeren wijzen het opgelegde genetisch gemanipuleerd ggo-zaad BT-cotton van Monsanto aan als echte schuldige.

De Pakistaanse economie haalt de verhoopte groei van 5,5 procent niet, zo blijkt aan het eind van het Pakistaanse fiscaal jaar 2015-2016 (in Pakistan begint het fiscale jaar op 1 juli). Dat is te wijten aan een ‘serieuze tegenslag’ in de landbouw, volgens de minister van financiën.

Aan de basis van de tegenvallende groei ligt het verlies van 27,8 procent van de voor Pakistan zo belangrijke katoenproductie. Goed geïnformeerde boeren wijten deze ramp aan het wijdverspreide gebruik van ggo-zaad, dat officieel in Pakistan werd geïntroduceerd in 2010, maar al sinds 2005 het land werd ingesmokkeld. Het ggo-zaad BT-cotton wordt door Monsanto opgedrongen aan de Pakistaanse boeren en wordt nu al op 88 procent van alle katoenakkers gezaaid.

Genetisch gemanipuleerde organismen (ggo’s) staan wereldwijd ter discussie omdat multinationals als Monsanto, DuPont en Syngenta ongelooflijk dominant zijn geworden als gevolg van hun agressieve marketing. Op die manier gaan ze de globale landbouw domineren en komt de biodiversiteit in het gedrang.

De door Monsanto en andere multinationals opgedrongen ggo-gewassen zijn zeer kwetsbaar voor plagen, waardoor de teelt grote hoeveelheden pesticiden vereist die arme boeren zich niet kunnen veroorloven. Het is geen toeval dat de producenten van deze ggo-zaden ook de ‘geschikte’ verdelgingsmiddelen produceren en daar het grootste deel van hun inkomsten uit halen. (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be