Met dank aan de antivaxxers: Washington roept noodtoestand uit wegens uitbraak mazelen

In de Amerikaanse staat Washington (niet te verwarren met de gelijknamige stad) is de noodtoestand uitgeroepen wegens een uitbraak van mazelen. In Clark County, in het zuiden van de staat, zijn 35 mensen gediagnosticeerd met mazelen, waaronder 25 kleine kinderen. Zeker 31 van de 35 zieken zijn niet gevaccineerd.

Er is geen behandeling tegen mazelen, maar de ziekte is eenvoudig te voorkomen met een veilige en goedkope vaccinatie. Mensen die gevaccineerd zijn, zijn zo goed als immuun voor de ziekte.

Helaas neemt de vaccinatiegraad af, ook in Nederland. Die afname is mede een gevolg van de campagne van ‘antivaxxers’ die onder invloed van internet-complotgekkies aan vaccinatie de meest gruwelijke gevolgen toeschrijven. Zo wordt er volledig ten onrechte een verband gesuggereerd tussen vaccinatie en autisme.

Uiteraard zou vaccinatie verplicht moeten zijn, maar daar is tot dusverre in Nederland geen meerderheid voor te vinden. In Italië is vaccinatie sinds 2017 verplicht, al morrelt de huidige rechtse regering aan het verbod. In Duitsland kan onder omstandigheden aan de ouders van niet-gevaccineerde kinderen een forse boete opgelegd worden.

Tenenkrommend: een bezorgde antivaxxer uit Washington vraagt hoe ze haar niet-gevaccineerde kind kan beschermen tegen mazelen. De reacties zijn navenant.