Miskende muzikant du jour: het ongelooflijke verhaal van Sixto Rodriguez

Tot voor twee dagen geleden was de muzikant Sixto Rodriguez uit Detroit mij niet bekend. Ik zag een documentaire (Searching for Sugar Man) erover bij vrienden hier in de Verenigde Staten.

Rond 1970 begon hij als als singer-songwriter op te treden in bars en op kleine podia te Detroit, vaak met zijn rug naar het publiek. Ondanks deze wel erg schuchtere vorm van optreden trokken zijn opmerkelijke nummers op zeker moment wel degelijk de aandacht van het platenlabel Sussex. Rodriguez nam er twee albums voor op die, tot verbazing van de maatschappij, echter niets deden. In de documentaire legt een voormalige medewerker van Sussex uit hoe ongelooflijk goed hij de muziek van Rodriguez vond, maar dat het op de een of andere manier niet doordrong in de markt. Mijzelf doen de muziek en de teksten wel aan die van Bob Dylan denken. Maar alhoewel ik niet zo graag naar Dylan als muzikant luister spreken de nummers en uitvoeringen van Rodriguez me wel degelijk aan.

Na enkele jaren werd het label Sussex opgeheven en gaf Rodriguez zijn muzikale carrière op, behoudens een tour in Australië in 1981.

Wat hij niet wist, was dat hij in Zuid-Afrika geleidelijk aan tot een superster was uitgegroeid. Hij was daar groter dan de Rolling Stones of Elvis Presley. In Zuid-Afrika wisten ze op hun beurt echter weer niet waar Rodriguez gebleven was. De informatie op de platenhoezen en -etiketten was te summier. Het gerucht ging dat hij dood was, zichzelf op het podium had doodgeschoten of een overdosis drugs genomen had.

Uiteindelijk gingen enkele Zuid-Afrikaanse fans van hem eind jaren negentig op speurtocht naar Rodriguez, en zij ontdekten tot hun verbijstering dat hij nog leefde.

Een concert werd georganiseerd, waarna er nog vele volgden. Geld heeft hij nooit verdiend aan de eerdere platenverkopen, en het geld dat hij met de concerten verdiende heeft hij grotendeels weer weggegeven aan familie en vrienden. Het is een zeer opmerkelijke man die geheel niet hecht aan materieel bezit, en ook in de documentaire uiterst bescheiden overkomt.

‘Sugar Man’, een van zijn bekendste hits van zijn eerste album Coming From Reality:

https://www.youtube.com/watch?v=qyE9vFGKogs&list=PL9mZ9LN8BNsziV_PrOKbcMMQ80n-ByJ9W

‘Like Janis’, van zijn tweede album Cold Facts: