Mishandeling vluchtelingen op Balkanroute gevolg falende EU

Sinds begin 2015 probeerden meer dan 60.000 vluchtelingen en migranten via de Westelijke Balkan de EU binnen te geraken. Deze route over Griekenland, Macedonië en Servië wordt nu minstens even vaak gebruikt als de Middellandse Zee-route van Libië naar Italië. Amnesty International ziet hierin het falend beleid van de EU.

Het risico op verdrinking is weliswaar kleiner op deze Balkanroute, maar de reis is allesbehalve zonder gevaar. Bij elke etappe op de lange weg door drie landen worden vluchtelingen misbruikt en uitgebuit, hetzij door de plaatselijke autoriteiten, hetzij door smokkelaars en criminelen. Dit staat te lezen in het rapport Europe’s Borderlands: Violations against refugees and migrants in Macedonia, Serbia and Hungary van Amnesty International van 7 juli 2015.

“Op een statuut of bescherming moeten deze mensen niet hopen. Ze riskeren integendeel voor lange tijd te worden opgesloten en meermaals terug de grens over gedreven te worden. Deze praktijken zijn volledig in strijd met het internationaal recht over asiel en mensenrechten,” zegt Eva Berghmans, beleidsverantwoordelijke van Amnesty International Vlaanderen. (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be