Mishandeling vluchtelingen neemt sterk toe na sluiten Balkanroute

Steeds meer vluchtelingen in de Balkan worden het slachtoffer worden van geweld en vertoeven in transitkampen waar nauwelijks basisvoorzieningen voor handen zijn. Onder meer Artsen zonder Grenzen en Human Rights Watch trekken aan de alarmbel.

In februari van dit jaar besloten Macedonië, Kroatië, Hongarije en Servië om de grenzen te sluiten voor vluchtelingen. Oostenrijk stelde een quotum in om de instroom te beperken. Het gevolg is dat vluchtelingen die nog in de regio aanwezig zijn vastzitten in transitzones tussen Servië en Hongarije of beroep moeten doen op mensensmokkelaars om hun reis verder te zetten.

In die transitzones merken Artsen zonder Grenzen en Human Rights Watch een ernstige stijging van het geweld op tegenover vluchtelingen. Er is een verdubbeling van het aantal patiënten dat zich aanmeldt met kwetsuren die het resultaat zijn van geweldspleging, zo merkt Artsen zonder Grenzen.

“In de laatste maanden hebben steeds meer patiënten gemeld dat ze slachtoffer waren van geweldplegingen of misbruik. Hun lichamen vertoonden sporen van die incidenten. De meerderheid van deze gevallen waren volgens de slachtoffers gepleegd door de Hongaarse autoriteiten”, zegt Simon Burroughs, missieleider voor AZG in Servië. “We vragen met aandrang dat de Hongaarse autoriteiten de nodige maatregelen nemen om deze praktijken te stoppen.”

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be