Minimum jeugdloon: onderbetalen omdat het kan

Ik vond het vanaf mijn militaire dienstplicht, toen ik 23 was, al idioot dat ik 1000 gulden per maand kreeg en mijn vijf jaar jongere dienstgenoten die exact hetzelfde werk deden slechts 750 gulden of zoiets. Gelukkig is het Schoonmaakbedrijf DJM Bedrijfsdiensten uit Deventer op het zelfde idee gekomen, zij het 28 jaar later:

“Jeugdloon is iets raars. Je doet hetzelfde werk maar krijgt op basis van je leeftijd ander loon”, laat een woordvoerder van het schoonmaakbedrijf aan NU.nl weten. (nu.nl)

Wat ik trouwens ook raar vond aan die diensttijd, was dat je ten eerste verplicht was het te doen en dan ten tweede daarvoor slechts met een loon op bijstandsniveau betaald werd in plaats van het minimumloon. Een principe dat door Jetta Klijnsma van de PvdA met graagte gewoon voor bijstandstrekkers is ingevoerd. Gewoon mensen onderbetalen, omdat het kan.