Minder en meer asielzoekers in 2015. Nederland scoort ver onder het gemiddelde

cijfers-flipWat we allang wisten is dat er in Duitsland in 2015 minder asielaanvragen zijn geweest dan dat er in eerste instantie werd geroepen (1,1 miljoen), maar we wisten ook dat het er meer zijn dan dat er officieel waren geregistreerd (440.000). Uiteindelijk blijken het 890.000 aanvragen te zijn geweest in Duitsland.
In de hele EU+ (inclusief Noorwegen en Zwitserland) zijn er bijna 1,75 miljoen aanvragen ingediend zoals blijkt uit bijgaande tabel. Er zijn ook meer dan 182.000 aanvragen ingetrokken, vooral in de EU-landen Griekenland, Bulgarije en Hongarije. Vermoedelijk zijn die aanvragers verder getrokken. Ik heb daarom dat aantal ingetrokken aanvragen afgetrokken van de eerste aanvragen.
Verder zijn nog veel Dublin-claims te verwachten van asielzoekers die in meerdere landen een aanvraag hebben ingediend.

Ik heb de tabel in een ranglijst gemaakt van het aantal asielzoekers per 100.000 inwoners van het land en totaal EU+ (incl. Noorwegen en Zwitserland).
Daaruit blijkt dat Nederland met 42.000 aanvragen en 249 asielzoekers per 100.000 inwoners flink onder het EU+ gemiddelde staat (305). Nog opmerkelijker is dat alle landen van vasteland van Noordwest-Europa boven Nederland staan (en ook boven het EU-gemiddelde).

Met dank aan Flip van Dyke (verscheen eerder op Facebook)

Frappant vind ik de lage ranking van het VK en Frankrijk.
0,25% asielzoekers per 100.000 inwoners in Nederland. Is dat dan de tsunami van Wilders? ‘Nederland staat op plaats drie in de EU,’ aldus Zijlstra een jaar geleden. Niet dus.