Michael Moore: “President Obama, kom aub naar Flint,”

In een open brief doet filmregisseur Michael Moore een oproep aan president Obama om tussen beide te komen in Flint, waar hij zelf geboren en opgegroeid is. Daar wordt de bevolking als gevolg van besparingen al twee jaar gedwongen zwaar vervuild drinkwater te gebruiken. Er zijn al tien mensen gestorven aan de legionairsziekte
De Republikeinse gouverneur van de staat Michigan heeft twee jaar geleden de burgemeester van de stad Flint afgezet en de stad onder rechtstreeks bestuur van de deelstaat geplaatst. Een van zijn eerste besluiten was het afsluiten van de verbinding van het stadswater met het Huronmeer en deze om te schakelen naar het water van de gelijknamige rivier Flint.

Het door de auto-industrie zwaar vervuilde water van de rivier Flint heeft tot een dodelijke uitbraak van de legionairsziekte geleid. Alle waterleidingen in straten en huizen zijn onherstelbaar gecorrodeerd en onbruikbaar geworden.

Een besparing van 15 miljoen dollar heeft nu tot een schade van 1,5 miljard dollar aan de waterinfrastructuur veroorzaakt. De 102.000 inwoners van Flint drinken al twee jaar zwaar door lood vergiftigd water.

De teloorgang van de auto-industrie in de stad Flint was het onderwerp van Michael Moore’s allereerste documentaire Roger & Me van 1989. Daarin ging hij in zijn bekende persoonlijke stijl op zoek naar Roger Smith, de grote baas van General Motors. Moore is geboren in Flint en groeide er op. Zijn vader was heel zijn leven arbeider bij General Motors (inleiding door DeWereldMorgen.be)

—–

Beste President Obama,

Ik schrijf u vanuit de plaats waar ik geboren ben – Flint, Michigan. Wilt u alstublieft deze persoonlijke oproep van mij en van de 102.000 burgers van de stad Flint in overweging nemen. Zij werden vergiftigd – niet door een fout, niet door een natuurramp, maar door een gouverneur en zijn regering die, om ‘kosten te besparen’ de stad Flint heeft overgenomen van echt verkozen leiders, die de stad heeft afgesneden van zijn voorraad vers water uit het Huronmeer en hen sinds twee jaar het toxische water van de rivier Flint doet drinken.

Deze week werd bekend dat minstens 10 mensen uit Flint gestorven zijn door de gouverneur van Michigan. Deze gouverneur, Rick Snyder, heeft de democratische verkiezing van deze grotendeeld Afro-Amerikaanse stad geannuleerd – waar 41 procent van de bevolking onder de armoedegrens leeft – en heeft de verkozen burgemeester1 en de gemeenteraad vervangen door één van zijn medeplichtigen. Die kreeg de instructie om al de bevelen van het kabinet van de gouverneur uit te voeren. (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be