Mexicaans protest tegen schrappen subsidies basisproducten

De Mexicaanse bevolking protesteert fel tegen de afschaffing van de subsidie voor benzine. Bij protesten vielen al verschillende doden. Zij vrezen dat dit het begin is van het afschaffen van subsidies voor andere basisproducten, wat tot prijsstijgingen met 40 procent zal lijden.

“We zijn de diefstal en de willekeur van de regering beu. We verdienen dit niet”, zegt Marisela Campos over de recente verhoging van de benzineprijs met 14 tot 20 procent. Zij is moeder van twee kinderen en is van het stadje Yautepec naar de hoofdstad gekomen, een reis van 100 kilometer, om deel te nemen aan een van de vele manifestaties tegen de ‘gasolinazo’, zoals de Mexicanen de recente maatregel noemen van de overheid om de benzineprijs drastisch te verhogen. “Alles zal duurder worden door de gasolinazo”, vreest ze. Niet alleen de benzineprijs is duurder geworden. Ook de prijs voor elektriciteit en gas ging omhoog.

De combinatie van deze prijsverhogingen doet de woede tegen de regering van president Enrique Peña Nieto hoog oplopen. Tientallen manifestaties vonden al plaats, winkels werden geplunderd, wegen en grensovergangen geblokkeerd. Er vielen al minstens zes doden. Zeker duizend vijfhonderd mensen werden aangehouden. Het sociale ongenoegen was al groot omdat bij veel Mexicanen de perceptie leeft dat straffeloosheid, corruptie en sociale ongelijkheid blijven toenemen. (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be