Merkel wint verkiezingen in NRW: Groenen gehalveerd

Bondskanselier Angela Merkel’s CDU is de grote winnaar van de deelstaatverkiezingen in Nordrhein-Westphalen (NRW). Haar partij ging van 26% naar 33%. De regerende Rood-Groene coalitie kreeg een zware klap te verwerken: de SPD verloor bijna 8% en eindigde op 31,2%. Coalitiepartner Die Grünen werd met 6,4% zo goed als gehalveerd.

Naast de CDU mag ook de neoliberale FDP een feestje vieren: de partij won 4  procent en kwam op 12,6% uit. De extreemrechtse AfD komt voor het eerst in het deelstaatparlement, de partij wist 7,4% van de stemmen te veroveren. Die Linke verdubbelde weliswaar haar stemmenaandeel, maar bleef met 4,9% nét onder de kiesdrempel.

CDU en FDP hebben een krappe meerderheid in het deelstaatparlement. Een meerderheid van één zetel is echter wel érg krap en het is het ook mogelijk dat de CDU met de SPD in zee gaat. De sociaal-democraten hebben zich de afgelopen jaren in de Bondsregering opgesteld als trouwe en kritiekloze paladijnen van Merkel. Voor de SPD is de uitslag een hard gelag, de partij is al sinds mensenheugenis de grootste in NRW.

Meer bij Spiegel Online