Merendeel topmerken koopt geen duurzaam katoen

Vier op de vijf topmerken die wereldwijd het meeste katoen inkopen, doen dit allesbehalve duurzaam. Dat blijkt uit een onafhankelijk onderzoek in opdracht van het Pesticide Action Network en Wereldnatuurfonds (WWF).

Katoen wordt in tachtig landen over de hele wereld geteeld en is de belangrijkste grondstof voor de textielindustrie, goed voor circa 32 procent van alle gebruikte vezels. Maar de teelt creëert ook ecologische en sociale problemen, met name door het enorme gebruik van pesticiden en water. Uit het onderzoek blijkt dat meer duurzame varianten vaak nog genegeerd worden door de grote merken.

Van de 37 onderzochte topmerken houden er 29 geen rekening met duurzaamheid bij de inkoop van katoen. Bij de goede leerlingen scoort meubelketen IKEA het best met 12 punten. Daarna volgen C&A (9 punten), H&M (9 punten), Adidas (7,75 punten) en Nike (6,75 punten).

“IKEA, C&A en H&M laten momenteel zien dat met duurzaam katoen goede zaken te doen zijn, maar toch laten veel topondernemingen het afweten”, zegt Richard Holland van het WWF. “Terwijl de inkoop van duurzaam katoen eenvoudiger is dan ooit. Voor bedrijven is er geen excuus meer om producten zonder duurzaam katoen te verkopen.”

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be