Mensen van kleur angstig na Brexit

“Nu is er een doordringender gevoel van angst en paniek bij mensen van kleur”, zegt Arzu Merali van de Islamic Human Rights Commission (IHRC) in het Verenigd Koninkrijk. Merali ziet hoe het racisme in de Leave-campagne resulteerde in een stijging van racistische uitingen en geweld in de Britse samenleving. We vroegen haar en anderen die dit van dichtbij meemaken hoe zij naar deze ontwikkeling kijken.

“Mensen van kleur wisten dat er een sfeer van haat was, in het bijzonder tegen moslims, maar door de Brexit zijn de effecten van deze sfeer geëscaleerd. Er is een massale toename in racistische aanvallen tegen mensen van kleur en ook dit is vooral tegen moslims gericht”, legt Merali uit. “Maar ook ‘witte’ migranten zoals Polen en Letten zijn een doelwit, net als joden.”

De IHRC waarschuwde in een rapport uit 2015 voor de gevolgen van een intenser haatdiscours tegen moslims. “We waarschuwden dat dit ook zorgde voor een deligitimering van andere mensen van kleur en van gemarginaliseerde gemeenschappen. Nu krijgt deze spillover een uitlaatklep op straat.”

Merali verwacht hardere wetgeving door de Brexit. “We vrezen nog meer wetgeving zoals de antiterreurwetten die de voorbije twintig jaren gericht waren op moslims. Maar door de versterking van extreemrechts kan de repatriëring van mensen die de Britse nationaliteit niet bezitten ook op de politieke agenda komen.”

Een andere organisatie die ook al lang aan de alarmbel trekt is het European network against racism (ENAR). “Een stijging met 57 procent van het aantal racistische incidenten na het referendum toont hoe politieke racistische uitspraken snel een gevolg krijgen in het leven van mensen”, zegt onderzoeker bij Enar Ojeaku Nwabuzo. Zij merkt dat uitspraken over ‘migranten’ ook andere groepen treffen.

“Veel van het debat over de Brexit ging over immigratie. We weten dat vele zwarte Britten die niet elders geboren zijn aanvoelen dat die discussies ook over hen gaan. Hun stemmen zijn niet gehoord tijdens de Brexit-campagne.”

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be