“Meneer Theo Francken, ja ik ben emotioneel”

Bij een nieuwe ramp, gisteren op de Middellandse Zee, kwamen wellicht zo’n 200 vluchtelingen om. Theo Francken verwijt de media vandaag ‘goedkope emotitels’ en stelt dat het niet de schuld van het Westen is dat sommige vluchtelingen enorme risico’s nemen. Riet Dhont, de afgelopen dagen met een PVDA-missie in Calais, reageert ‘geëmotioneerd’, in een persoonlijke brief.

Meneer Theo Francken, je vindt dat er wat teveel ‘emo’ is omtrent de doden in de Middellandse Zee, vluchtelingen die risico’s nemen, je vindt dat het hun eigen schuld is, niet die van het Westen… Ik wil je even antwoorden… want ik ben inderdaad emotioneel.
theo francken
Wij zijn gisteravond teruggekomen uit Calais. Na 3 dagen verblijf in de ‘jungle’, naast de transittunnel richting Engeland. Daar leven om en bij de 3.000 mensen als wilde dieren bijeen. Het zijn vooral jonge mensen, tussen 16 jaar en 35 jaar. Ze komen allen uit oorlogsgebieden, uit gebieden met dictatoriale regimes, uit gebieden waar armoede heerst omwille van de klimaatverandering.

Ja, ze zijn gekomen per boot, ze hebben daarvoor zeer zware risico’s genomen. Eerst hebben ze moeten werken, zich moeten verkopen in Libië, om duizend dollars bijeen te krijgen om een vissersboot te kunnen betalen. Haydar uit Soedan heeft eerst 7 maanden gewerkt in Benghazi, op de markt, om, de dagen dat hij kon werken, 10 dollar te verdienen. (Lees verder bij de bron)

Via dewereldmorgen.be