Meerderheid Catalanen tegen onafhankelijkheid

Slechts een kwart van de Catalanen streeft naar onafhankelijkheid.  Dat blijkt uit een peiling van de Spaanse krant El País. Ruim 70% van de geënqueteerden zou er de voorkeur aan geven binnen het Spaanse staatsbestel te blijven.

Als dit correct is, betekent het een forse klap voor de Catalaanse separatisten. Tijdens het idiote onafhankelijkheidsreferendum op 1 oktober sprak een meerderheid van de Catalanen zich uit voor onafhankelijkheid. Tot niemands verbazing weigerde de centrale regering in Madrid die uitslag te erkennen. Madrid ontsloeg de separatistische bestuurders van Catalonië, waarna er….niets gebeurde. De separatisten hadden – nogal naïef – gerekend op steun uit Europa, maar de EU weigerde wijselijk zich voor het separatistische karretje te laten spannen en liet de Catalanen weten dat ze zich maar moesten zien te redden.

Het separatistische smaldeel had overduidelijk geen enkel idee hoe het na het onafhankelijkheidsreferendum verder moest en de Catalanen zélf boden geen verzet van betekenis tegen de interventie uit Madrid, dus dat was dan dat. Uiteindelijk blijkt het allemaal niet veel meer dan een storm in een glas water te zijn geweest.

Op 21 december vinden er in Catalonië verkiezingen plaats. Volgens de laatste peiling zouden de separatisten licht verliezen en van 47,7 naar 46% van de stemmen gaan. De tegenstanders van afscheiding zouden flink winnen en eveneens op 46% uitkomen.

Bron: Reuters