Meer fracking in Mexico dankzij onwetend gehouden boeren

Fracking – het oppompen van gas of olie uit gesteente in de ondergrond dat onder hoge druk wordt gebroken – neemt een hoge vlucht in Mexico. Het land wil een van de grote wereldspelers voor de productie van schaliegas worden. Veel krijgt de bevolking van de opbrengsten niet te zien. Informatie over wat er gebeurt krijgt ze evenmin.

“De mensen hier weten niet wat fracking is. Het is nog niet zichtbaar”, zegt Gabino Vicente, gemeenteraadslid van Tuxtepec, een van de gemeenten in het zuiden van Mexico waar fracking oprukt.

Tuxtepec, dat 155.000 inwoners telt, maakt samen met acht andere gemeenten deel uit van Papaloapan B, een project dat zich over 12.805 vierkante kilometer uitstrekt. In die zone boort het Mexicaanse staatsoliebedrijf Pemex sinds 2011 naar olie en gas door middel van fracking.
Steenlagen breken

Bij fracking (afkorting van ‘hydraulic fracturing’: verbrijzelen onder hydraulische druk) wint men olie en gas door water met chemicaliën onder grote druk in de grond te pompen en zo de ondergrondse steenlagen te breken. Wereldwijd en vooral in de VS is deze techniek aan een razendsnelle opmars bezig.

Het risico voor mens en milieu is te groot. Tegenstanders wijzen op de vervuiling van het grondwater met chemicaliën, op het lekken van methaangas in de atmosfeer (methaan is een broeikasgas dat veel sterker is dan CO2) en op het risico van aardbevingen. (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be