Meer dan duizend actievoerders stoppen werkzaamheden van één van de grootste koolmijnen

Meer dan duizend klimaatactivisten van over heel Europa kwamen afgelopen week samen in het Duitse Rijngebied, verantwoordelijk voor de hoogste CO2 uitstoot in Europa [1]. Ze brachten er de gigantische graafmachines tot stilstand en eisen het einde van steenkoolontginning.

Belgische activisten betraden er samen met activisten uit Zweden, Nederland, Denemarken, Zwitserland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Polen, Oekraïne en Zweden een uitgestrekte bruinkoolmijn in een actie van burgerlijke ongehoorzaamheid. Hiermee dwongen ze het bedrijf RWE een dag lang het werk stil te leggen.

Trainers van Vredesactie reisden een week tevoren af om er jongeren voor te bereiden op deze actie. Eén van de jongeren zei na het volgen van de training: “ik ben nu voorbereid om deel te nemen aan deze geweldloze actie van burgerlijke ongehoorzaamheid. Ik doe dit voor het eerst maar ik kan niet langer stilzwijgend toekijken hoe onze politici er niet in slagen de klimaatwijziging daadwerkelijk aan te pakken. Ik vind het mijn taak om de dagdagelijkse gang van zaken aan te kaarten aan de basis van het probleem en tegelijkertijd onze politieke leiders op te roepen een betere toekomst mogelijk te maken als we er nu iets aan doen!” (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be