Meer dan drie-akkoordengitaar du jour: Jimmy Page

Alhoewel natuurlijk vooral bekend van het deels de elektrische hardrock uitgevonden hebbende met Led Zeppelin, zit er ook een akoestische kant aan Jimmy Page, waar ik vanavond door collega Pyt op gewezen werd.

Jimmy Page, alhoewel technisch beslist niet onbegaafd, was nooit zo specifiek een solist. Hij is vooral altijd de man van karakteristieke riffs geweest, die een nummer zeer herkenbaar maken. Dit soort muzikanten kunnen vaak op allerlei soorten instrumenten uit de voeten, omdat hun kracht in de ideeën zit, en niet zozeer in het geluid.
Juist ook op een akoestische gitaar komen die ideeën sterk naar voren, en vooral Page’s gehoor voor zeer bijzondere en vooral originele akkoorden wordt duidelijk. Het aparte geluid komt ook voort uit de vele alternatieve stemmingen die hij gebruikt op zijn gitaren.

Op deze pagina staan drie akoestische voorbeelden, waarvan de eerste, ‘Rain Song’ wel mijn voorkeur heeft. Op de laatste klinkt hij wat rommelig vind ik, maar ook daar hoor je wel weer erg bijzondere akkoorden voorbij komen. De twee andere opnamen hebben last van slechte geluidskwaliteit, vooral akoestische gitaar werd enige decennia geleden ook vaak niet zo goed opgenomen als nu.

Hieronder een heel mooie uitvoering van The Rain Song met Robert Plant: