Meer dan Drie-akkoorden-gitaar du Jour: Camel

Ik ben altijd een beetje eenkennig geweest wat muziek luisteren betreft, ik kan niet teveel tegelijk verwerken en luisterde mijn eerste jaren vooral naar Genesis. Bovendien moest ik ook altijd zelf muziek maken en dan kun je niet voortdurend allerlei andere herrie aan je hoofd hebben, althans ik kan dat niet.

Ik ken namelijk wel een gitarist die het bestond om je gedurende 30 minuten volcontinu allerlei fragmenten van nummers die hij goed vond te laten horen, terwijl hij DAAR DOORHEEN dan nog weer andere dingen op zijn gitaar speelde – in een volstrekt andere toonsoort – die hij je ook wilde laten horen. Ik had altijd het gevoel gevaar te lopen toondoof te worden. Erg goeie gitarist trouwens, nog steeds. De jongen schrok nooit terug om wat dan ook proberen te spelen, en ging daardoor erg snel vooruit. Tegenwoordig is hij – gelukkig voor mijn oren – wel wat rustiger.

Maar Camel dus: een band als Camel heb ik ook wel gehoord in die vroege jaren van adolescentie, maar pas later begon ik de composities maar vooral ook prachtige toon en sierlijke stijl van Andy Latimer op zijn (meestentijds) Gibson Les Paul echt te waarderen. Bovendien is mijn eigen stijl eigenlijk sterk verwant aan die van hem, zonder hem nu bewust te hebben willen imiteren. Het is wel symfonisch, maar het heeft ook soepelheid en lichtheid, en bevat escapades naar andere stijlen.

Het eerste thema van het nummer Rhayader van The Snow Goose zal sommige mensen misschien bekend voorkomen, het werd in de jaren zeventig als tune voor een of ander radioprogramma gebruikt als ik me niet vergis. Het toont goed de compositorische flexibiliteit van Latimer, die heel mooi tussen klassieke en jazz-achtige klanken kan laveren (hier overigens op een Fender Stratocaster spelend; niks tegen Stratocasters wat mij betreft, maar uw hoofdredacteur denkt daar anders over. Omdat hij echter de reacties heeft uitgeschakeld zal hij met een serieus artikel moeten komen om hier iets op terug te kunnen zeggen):

https://www.youtube.com/watch?v=zIEXlFi3lP8

Qua gitaarsolo’s blijf ik ‘Lies’ een van de mooiste van Latimer vinden:

https://www.youtube.com/watch?v=9US5n7WqVp8

Een aantal jaren geleden kreeg hij een ernstige ziekte die een stamceltransplantatie vereiste, maar hij is er weer bovenop gekomen, en half juli zal ik hem dan toch voor het eerst in mijn leven live zien.