Media VS ‘kritisch’ voor Sanders maar loven Clinton

De Amerikaanse massamedia gaven tot de eerste voorverkiezingen in Iowa nauwelijks aandacht aan de presidentiële campagne van Bernie Sanders. Zeldzame commentaren kwamen steeds op hetzelfde terug. Bernie Sanders gaat ‘big government’ terugbrengen en ‘uw’ belastingen gaan fors omhoog. Een overzicht van vooringenomen berichtgeving.

Sinds de onverwacht hoge score van Bernie Sanders bij de voorverkiezingen van 1 februari 2016 in Iowa en zijn verwachte overwinning in New Hampshire op 9 februari komt de mediacampagne tegen zijn kandidatuur in een stroomversnelling. Die spitste zich tot voor kort toe op twee thema’s: belastingen en het feit dat Sanders een ‘man’ is. Sinds Iowa is Sanders bovendien een kandidaat zonder buitenlandse ervaring. Een overzicht.

“Amerikanen kiezen nog altijd voor een vent”
Supporters van Sanders zouden voor hem kiezen omdat ze nog altijd geen vrouwelijke president zouden willen voor hun land. Commentatoren spreken hun ongeloof uit dat Sanders bijna even goed scoorde bij vrouwelijke kiezers van Iowa als Clinton (53 procent voor Clinton, 42 procent voor Sanders).

Opgedeeld naar leeftijd is de situatie zo nodig nog catastrofaler voor gedoodverfd winnaar Hillary Clinton: bij jongeren tussen 17 en 29 jaar haalde Sanders 84 procent van de stemmen tegen Clinton 14, bij de groep 30-44 had Sanders een meerderheid van 58 procent.

Dat is volgens deze mediacommentatoren niet te wijten aan de inhoud van zijn politieke boodschap, maar alleen aan het feit dat Sanders een man is. Daarbij vergeten ze wel te kijken naar Clinton’s stemgedrag over immigratie, over openbare gezondheidszorg, steun voor de oorlogen in Lybië en Irak, haar openlijke verdediging van de apartheid in Israël, haar verzet tegen het instellen van een federaal minimumloon (als senator en lid van de raad van bestuur van WalMart, de grootste warenhuisketen ter wereld, die vakbonden verbiedt in haar vestingen) allemaal zaken die een grote impact hebben op vrouwen. Ze negeren tevens de campagnesteun die ze ontvangt van de privé-gevangenisindustrie, die bekend staat voor zijn misbruiken van gedetineerde vrouwen.

“Wat zij promoten is een bepaald soort feminisme, waarvoor de bedrijven ruimte willen laten voor de Amerikanen op een manier die geen enkele bedreiging vormt voor de macht van de bedrijven en van de politieke elites in Washington”, aldus een kritisch commentator op de alternatieve website FAIR (Fairness and Accuracy in Reporting). “Deze commentatoren zouden ook de kandidatuur van Gloria La Riva van de Partij voor Socialisme en Bevrijding kunnen promoten, of Jill Stein van de Groenen. Dat doen ze niet”. (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be