Meanwhile, in England: opnieuw overstromingen

Geen gelukkige, vreedzame kerst voor duizenden Noord-Engelsen dit jaar, maar (wederom) een onder water gelopen huis. Toevallig bevind ik mij deze feestdagen zelf net in de UK nu dit gebeurt, maar gelukkig nog een stukje noordelijker, in Schotland, en bovendien hoog en droog in een stadje boven op een heuvel.

Collega Ina schreef in 2013 – toen eveneens met Kerstmis overstromingen plaatsvonden – al uitgebreid over de vermijdbaarheid van deze rampen, en hoe ze het gevolg zijn van verregaande nalatigheid en achterstallig onderhoud. (Een Nederlandse samenvatting vindt u hier)

George Monbiot legt hier uit hoe er vooral maatregelen ter bescherming van de landbouw en landeigenaren genomen lijken te worden, in plaats die van de burgers, en hoe er steeds gewaarschuwd is voor dit soort rampen. Uiteraard is de huidige rechtse regering ook weer voor deregulering, zodat landbouwers er makkelijker voor kunnen zorgen dat water snel afgvoerd kan worden van hun land:

The British government wants to deregulate dredging and channel clearance, to allow farmers to shift water off their land more quickly. It was instrumental in destroying the proposed European Soil Framework Directive, which would have reduced flooding by preventing the erosion and compaction of the soil. (monbiot.com)

Deregulering en privatisering zijn nog steeds de mantra van de conservatieven, ongeacht tot welke enorme problemen het al geleid heeft gedurende de afgelopen twintig jaar.