May’s Brexit-deal geëxitcuteerd

Premier Theresa May heeft de stemming over haar Brexit-plan verloren. De uitslag was: 432 tegenstemmen en 202 voorstemmen. In de traditie van de Britse tabloids is voor deze gebeurtenis een woordspeling gebruikt.

Wat nu? De opties van een no deal-Brexit, uitstel inclusief een tweede referendum, en een intrekking van artikel 50 (Brexit-procedure) liggen grosso modo op tafel. Tal van commentatoren menen dat het vervolg onvoorspelbaar is. Voor en tegen iedere optie valt het nodige te zeggen.

Bij een gok gaat de voorkeur uit naar een tweede referendum. Een Brexit levert sowieso een economische klap op. Weliswaar zullen we de Britten niet de winter moeten doorhelpen, zoals er in Nederland in 1990 de actie Help de Russen de winter door was. Maar met deze uitslag in het Britse Lagerhuis is er alleen nog een harde Brexit voorhanden. Die geeft bovendien kans op een schisma binnen het Verenigd Koninkrijk. De Noord-Ieren en Schotten waren om verschillende redenen al in het eerste referendum tegen Brexit. De pijn en chaos die deze ontwikkelingen veroorzaken, zullen weinig politici voor hun rekening willen nemen. Voorts zal de malheur de benodigde paar procent extra stemmen voor ‘Remain’ in een tweede referendum opleveren.

Een directe intrekking van Brexit, zonder nieuw referendum, lijkt op partijpolitieke gronden niet opportuun. Dat kan voor de Conservatieven in een volgende algemene verkiezing desastreus uitpakken. Dan zouden ze het advies van de Britse bevolking uit het eerste referendum zomaar naast zich neerleggen. Dat wordt uiteraard niet geapprecieerd.