Massale deportatie, kinderen van ouders scheiden en detentie: de migratiepolitiek van Trump

Een strenger migratiebeleid, het was één van de speerpunten tijdens de campagne van Trump. Met zijn ‘muslimban’ wou hij in het prille begin van zijn ambtstermijn de daad meteen bij het woord voegen, maar massaal protest en juridisch getrouwtrek staken daar een stokje voor. Nu, een slordige vijfhonderd dagen nadat Trump de eed aflegde begint zijn migratiebeleid vorm te krijgen. En het ziet er nogal zorgwekkend uit.

Begin mei kondigde de Amerikaanse regering aan dat iedereen die voortaan nog op een illegale wijze het land binnenkomt, dat wil zeggen iedereen die niet voorbij een officiële grenspost passeert, automatisch zal worden vervolgd als crimineel. Minister van Justitie Jeff Sessions was formeel: “Als je op een onwettige manier het land binnenkomt, zelfs als het de eerste keer is, dan zullen we je vervolgen.”

De consequenties hiervan zijn niet min. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat mensen die op onrechtmatige wijze het land binnenkomen maar juridisch gezien wel aanspraak maken op asiel toch een strafblad krijgen. Bovendien riskeren ze straffen tot zes maanden cel en tienduizend dollar boete. Het hoeft niet gezegd te worden dat dit hun kansen op asiel drastisch vermindert.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be