Massaal protest verwacht tegen G20 in Hamburg

Op 7 en 8 juli vindt een G20-top plaats in de Duitse havenstad Hamburg. De G20 is een internationaal forum dat bestaat sinds 1999 en waarop de regeringsleiders en centrale banken van de twintig grootste wereldeconomieën met elkaar overleggen. Samen zijn deze economieën verantwoordelijk voor 85 procent van het BWP (Bruto Wereld Product) en 80 procent van de wereldhandel.

De meeste G20-landen zijn niet alleen economische grootmachten, het zijn doorgaans ook politieke zwaargewichten die de koers van het wereldgebeuren bepalen. Onder meer China, de VS, de EU, Frankrijk, India, Rusland, China, Canada, Turkije en een dozijn andere landen schuiven mee aan tafel. Het is moeilijk je een club voor te stellen waarin meer macht geconcentreerd ligt dan bij de G20.

Om de G20 vlekkeloos te laten verlopen wordt een zone van achtendertig vierkante kilometer hyperbeveiligd en is een groot deel van de stad ontoegankelijk. Er zullen twintigduizend agenten ingezet worden. Het kostenplaatje daarvan loopt op tot bijna een half miljard euro.

Het zullen niet alleen wereldleiders zijn die samenkomen in Hamburg op 7 en 8 juli, er staan ook talloze acties gepland en activisten zijn reeds maandenlang aan het mobiliseren. Het doel is om de top zo goed als onmogelijk te maken.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be