Maleisië stuurt hulp naar Rohingya-moslims

Een Maleisisch hulpkonvooi is Myanmar gearriveerd met goederen voor Rohingya-moslims en etnische Rakhine-burgers.

Het hulpkonvooi heeft onder meer voedsel, kleding en hygiënekits afgeleverd in Sittwe, de hoofdstad van de staat Rakhine. Militaire schepen brachten ook voorraden in het aangrenzende Bangladesh, waar veel Rohingya-moslims naartoe vluchtten sinds een opleving van het geweld in 2016.

In de noordwestelijke staat Rakhine is een offensief gaande van het Myanmarese leger, in reactie op aanvallen op grensposten in oktober vorig jaar. Volgens een rapport van het Hoge Commissariaat voor de Mensenrechten van de VN (Ohchr), is daarbij sprake van seksueel geweld, standrechtelijke executies, marteling en gedwongen verdwijningen. De VN-organisatie noemt het “zeer waarschijnlijk” dat sprake is van misdaden tegen de menselijkheid. De regering van Myanmar ontkent die beschuldiging.

Aung San Suu Kyi
Bijna 90.000 mensen zijn sinds het offensief de regio ontvlucht, waaronder naar schatting 66.000 Rohingya-moslims die de grens overstaken naar Bangladesh.

Amnesty International concludeert in zijn jaarlijkse rapport dat de nieuwe regering onder leiding van Aung San Suu Kyi, die in 2015 aan de macht kwam in het land, weinig verbetering heeft gebracht. Het conflict duurt voort en humanitaire organisaties krijgen beperkt toegang tot het gebied. (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be