Mag dat wel, vluchtelingen helpen?

Sinds de intensivering van de grensbewaking door Frontex in de Middellandse en Egeïsche Zee wordt er ook meer gecontroleerd onder de vrijwilligers die hulp willen verlenen aan aankomende vluchtelingen. Hun wordt om ID-bewijzen gevraagd en personen die medische hulp willen verlenen, dienen aan te tonen dat ze arts zijn. Het huren van vissersboten voor het redden van drenkelingen is nu verboden. 

Diverse vrijwillige hulpverleners zijn gearresteerd. Zij worden bijvoorbeeld beschuldigd van mensensmokkel als zij drenkelingen oppikken uit zee en aan land brengen. Volgens geruchten werd een Spanjaard beschuldigd van spionage omdat hij een Frontexschip fotografeerde.

De Britse Rob Lawrie komt weg met een boete. Deze Britse vrijwilliger in Calais trachtte de 4-jarige Bahar Ahmadi op verzoek van haar vader mee te nemen naar familie in Groot-Brittannië. Daarop werd hij beschuldigd van mensensmokkel. Die zaak is uiteindelijk, waarschijnlijk mede dankzij grote publieke belangstelling, nog redelijk afgelopen.

Daarom zou ik vrijwilligers die via Sunweb naar Lesbos reizen, adviseren om het pakket dat wordt aangeboden door het reisbureau aan te vullen met een rechtsbijstandsverzekering.