Macro-economie voor beginners

De renteverlagingen door de ECB, bedoeld om de vraag te stimuleren, blijken niet te werken. Verassing. Renteverlagingen zijn leuk voor bedrijven, die leningen gebruiken om meer of efficiënter te produceren en zo geld te verdienen. Een rendabel bedrijf leent zo’n 60% van zijn vermogen maar verdient met deze leensom meer dan de rente kost. Particulieren verdienen niets aan een lening, die kost alleen maar geld. Veel mensen komen in de problemen en de schuldhulpverlening mag de, vaak aanzienlijke, troep opruimen. Wat soms gewoon niet lukt.

Om de vraag te stimuleren is het misschien handig om eens stil te staan bij de maatregelen van westerse overheden sinds Reagan en Thatcher, waar vooral Cameron en onze eigen Mark Rutte en zijn VVD-clupje fan van zijn:
Loonmatiging
Eigen risico in de zorg
Meerdere mensen die onder het formele bestaansminimum leven.

Dit soort problemen dempt de vraag alleen maar. Zelfs de Europese overheid, die al onze goede politici inpikt, snapt dit niet. Van het ECB-twitter team kreeg ik wel als antwoord dat ze daar geen controle over hebben bij de ECB. Het Europees parlement heeft dit wel.

Renteverlagingen werken dus inderdaad niet om de vraag te stimuleren omdat de gewone man alleen maar meer moet inleveren. Renteverlagingen brengen alleen maar onze pensioenfondsen in de problemen. Obama zet wat inkomensgroei betreft nu verstandige stappen. Om dit in Europa te verbeteren is Nederlands beleid irrelevant. Het moet op Europees niveau worden opgelost. Maar daar zitten ze ook nog steeds stelselmatig onze economie kapot te ‘regeren’.

Geld verdienen is voor sommige mensen een spel waar ze goed in zijn. Maar deze planeet is geen monopoly-bord. Bovendien hebben superrijken al aangegeven dat het ze niet zozeer gaat om de knikkers, maar om het spel zelf. De kaarten kunnen best met enige regelmaat opnieuw worden geschud.

P.S.
Verder snappen Nederlandse politici niet dat hypotheekrenteaftrek verlenen aan iederéén alleen maar de huizenprijzen over de hele linie verhoogt zolang er geld in deze bodemloze put wordt gestort. De nadruk ligt op ‘iedereen’, er zit totaal geen selectie in dus alle huizenprijzen gaan gewoon omhoog zonder dat dit verdere voordelen oplevert. Dat kost volgens Zihni Özdil dus meer dan twee keer zoveel als alle Nederlandse uitkeringen bij elkaar, terwijl het niks oplevert.

Bronnen:
Warren Buffet
De oorlog tegen bijstandsmoeders