“Maak Belgische wet tegen de aasgierfondsen internationaal”

Op 12 juli 2015 stelde het federale Parlement een internationaal voorbeeld door unaniem een wet tegen de aasgierfondsen goed te keuren. Twee jaar later is de strijd van België tegen deze financiële roofdieren niet beëindigd, ook al wordt deze wet ondersteund door de VN, door meer dan 80 organisaties van het maatschappelijk middenveld en door meer dan 60 persoonlijkheden uit de academische, parlementaire, syndicale wereld en uit maatschappelijke organisaties.

NML Capital is een aasgierfonds geregistreerd op de Kaaimaneilanden onder leiding van een miljardair met de naam Paul Singer. Die heeft beroep ingediend bij het Grondwettelijk Hof om deze wet te laten schrappen. Zo toont hij aan dat deze wettelijke regulering van aasgierfondsen effectief werkt.

Aasgierfondsen zijn privé-bedrijven die uitstaande schulden overkopen aan dumpingprijzen van landen met betalingsproblemen en die vervolgens de uitbetaling eisen aan 100 procent van de oorspronkelijke waarde van de uitstaande rente en boetes voor achterstallige betalingen. Zij buiten de financiële noodtoestand in die landen uit om megawinsten te boeken die gemiddeld drie tot twintig maal het bedrag opbrengen van hun eigen investering, wat neerkomt op winstvoeten van 300 tot 2000 procent.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be