Luchtvervuiling kost Europa jaarlijks 1500 miljard

luchtvervuiling-in-kaartLuchtvervuiling kost Europa jaarlijks 1500 miljard euro door vroegtijdige overlijdens en ziekte. Dat blijkt uit een nieuw rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie en de OESO. Dat is bijna een tiende van het bruto binnenlands product van de Europese Unie.

In Europa is meer dan 90 procent van de burgers blootgesteld aan luchtvervuiling boven de normen die de Wereldgezondheidsorganisatie veilig acht. In 2012 alleen al leidde die blootstelling tot 482.000 vroegtijdige overlijdens door hart-, vaat- en longziekten.

De economische kosten die daarmee gepaard gaan, zijn duizelingwekkend: vroegtijdige overlijdens alleen al zijn goed voor 1300 miljard euro. Dat blijkt uit een nieuw rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso). Het economisch verlies door ziekte brengt het totaal op 1500 miljard euro.

De economische kosten van luchtvervuiling bedragen daarmee gemiddeld bijna een tiende van het bruto binnenlands product (bbp) van de EU. In tien van de meer dan vijftig onderzochte landen in de regio stijgt dat aandeel zelfs boven de 20 procent van het bbp. (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be