Liveblog: Britten weg uit EU, Cameron treedt af

18.30Nederland anno 2016. Dit is een tweet van een zich noemende journalist van de NRC.

16:35 Zoals hieronder voorspeld, de Blairites zien de kans schoon Corbyn kwijt te raken:

14.00 Paul Mason legt een #ProgBrexit-plan voor aan de vier huidige progressieve partijen van Groot-Brittannië:

13.30Caroline Lucas van de Greens weet ook wel dat het politieke vulles dat juicht over de Brexituitslag hier niet op in zal gaan (“take our democracy back”)

En haar boodschap aan de achterban, die groter is dan alleen degenen die op de Groenen stemmen:

13.00 De parlementsleden van Labour ruiken bloed en vechten nu het leiderschap van Jeremy Corbyn aan. Dit zou op korte termijn op een nieuwe verkiezing van een fractievoorzitter en dus partijleider voeren. 12.35 Schotlands premier Nicola Sturgeon zegt dat Schotland duidelijk gekozen heeft voor blijvend lidmaatschap van de EU. Bij het referendum in 2014 werd door de campagnevoerders als argument aangevoerd dat een onafhankelijk Schotland niet meer bij de EU zou horen. Nu zou Schotland tegen de uitslag ter plaatse in meegesleurd worden in de afscheiding. Alex Salmond, vroegere premier van Schotland, heeft zich al uitgesproken voor een nieuw referendum. Update 12:25: Boris Johnson wil de onderhandelingen zo lang mogelijk rekken. Daar denkt de EU dus anders over. Dit gaat een smerige scheiding worden:

Update 12.10: de vraag is hoe hard de EU het gaat spelen. Hard, lijkt het:

Update 11.30: de SP-top heeft besloten de terminologie van extreemrechts te kopiëren. Want dat is de weg vooruit voor links:

Update 10:25: En de eerste verkiezingsbelofte van het Leave-kamp is al gebroken. Je verwacht het niet:

De Britten verlaten de EU. Bij het referendum over “Brexit” stemde 52% vóór een vertrek uit de EU en 48% tégen. Weliswaar moet het parlement het vertrek uit de EU nog goedkeuren, maar dat lijkt onder de huidige omstandigheden een formaliteit.

David_Cameron_official
David Cameron Foto: Wikipedia

Premier Cameron heeft aangekondigd af te zullen treden, wat betekent dat de Tories een nieuwe leider zullen moeten kiezen. Die nieuwe leider zou in oktober(!) aan moeten treden. Dat betekent dat de Tories elkaar de komende drie maanden dagelijks op de bek zullen slaan, terwijl het land in chaos verkeert. Ook binnen Labour broeit het. De Blairites zullen hun kans schoon zien de aanval op Corbyn te heropenen. Indien dat inderdaad gebeurt beschikt het land ook nog eens niet over een effectieve oppositie.

De beurzen reageerden zoals te verwachten viel: met zware verliezen. De Londense  beurs verloor 8% van haar waarde, terwijl Frankrijk 8,5% in de min duikelde. Ook Frankfurt verloor met 8% zwaar. Fondsen als Barclays verloren niet minder dan 28%. De Britse Centrale Bank heeft in een poging de rust te doen weerkeren gezegd 250 miljard pond aan de banken ter beschikking te zullen stellen.

Uiteraard is de geest van het separatisme niet eenvoudig weer in de fles te krijgen. De Schotten spraken zich met overweldigende meerderheid uit tegen Brexit en zullen naar alle waarschijnlijkheid hun kans schoon zien een nieuw referendum uit te schrijven. Een referendum dat de separatisten dan ongetwijfeld zullen winnen. Ook de Ierse nationalisten van Sinn Fein zagen vanochtend de kans schoon te pleiten voor een verenigd Ierland.

Dit bericht wordt in de loop van de dag aangevuld.