Live-beelden vanaf Onafhankelijkheidsplein in Kiev

Nauwelijks een idee waar het in de toespraken over gaat. Ik spreek geen Oekrains (of Russisch). Maar de demonstraties op het Onafhankelijkheidsplein in de Oekraiense hoofdstad Kiev, die al 20 dagen aan de gang zijn, gaat nog steeds door; dag en nacht, 24/7. Het protest heeft tot doel president Janoekovitsj te bewegen zijn handtekening te zetten onder een associatieverdrag met de door een deel van West-Europa zo verguisde Europese Unie. Onder druk van de Russische leider Poetin trok hij zijn aanvankelijke toezegging daartoe in.

De organisatie van de betoging wordt steeds beter. Via minstens vier tv-kanalen zijn de gebeurtenissen op het Plein LIVE via internet te volgen.

http://www.ukrstream.tv/ geeft meestal een overzicht van het plein, soms een detailbeeld. Wat daar precies gebeurt is, afgezien van de bewegingen van kleine poppetjes,  nauwelijks zichtbaar. Tegen de wand van een gebouw aan de rechterkant staat kennelijk een reuzenscherm opgesteld, maar wat daarop te zien is wordt via dit kanaal niet zichtbaar.

Spilno.tv en Espreso.tv richten hun camera’s op het publiek. Het podium komt in beeld, waarop vaak rockbands muziek verzorgen, toespraken worden gehouden en soms ook een openluchtkerkdienst wordt geleid. Een kennelijk vast tijdstip is 23.00 uur Nederlandse tijd (24.00 uur in Oekraïne), wanneer massaal het volkslied wordt aangeheven.

– Videoblogger Oleksands Aronets stuurt vanaf zijn Ustreamer live beelden uit van (chaotische) bijeenkomsten; kennelijk van de organisatie van de demonstraties.

– De zender Hromadske.tv laat actuele archiefbeelden zien.

De tv-website biedt nog meer links, o.a. ook naar het “Europaplein” in de stad Lviv, waar ook een (kleinere) demonstratie plaatsvindt. Veel uitzendingen gaan dag en nacht door. Het publiek ook, zwaaiend met blauw-gele vlaggen (en gisteren ook een Belgische). Het was vannacht in Kiev -5 graden met lichte sneeuw.