Links Spanje sluit de rijen in aanloop naar verkiezingen

Verenigd Links (IU) en Podemos sluiten in de aanloop naar de Spaanse parlementsverkiezingen van 20 juni de handen ineen. De beide linkse partijen hebben een verkiezingsovereenkomst gesloten die in theorie het Spaanse electorale landschap volledig kan veranderen. Komend weekend moeten de leden van beide partijen de overeenkomst nog wel bekrachtigen.

2014-07-01-Europaparlament_Pablo_Iglesias_Turrión_by_Olaf_Kosinsky_-14_(4)
Pablo Iglesias. Oprichter en leider van Podemos. Foto: Wikipedia

De nieuwe verkiezingen zijn noodzakelijk geworden nadat de partijen geen overeenstemming konden bereiken over een nieuwe regering. Podemos – de grote winnaar van de meest recente parlementsverkiezingen – wist de sociaal-democratische PSOE heel handig in een positie te manoeuvreren waarbij deze gedwongen werd te kiezen tussen een coalitie over links (wat ze in haar hart niet wil) en een coalitie met Ciudadanos (soort D66), wat neer zou komen op electorale zelfmoord.

Peilingen wijzen erop dat er bij de komende verkiezingen nauwelijks verschuivingen plaats zullen vinden. De overeenkomst tussen beide partijen is er op gericht een nieuwe impasse te voorkomen.

Het huidige systeem is zwaar in het nadeel van Podemos, de met afstand sterkste linkse partij  in Spanje (nee, de PSOE is niet links). Door de overeenkomst met Verenigd Links zou Podemos met wat geluk 15 tot 20 zetels kunnen winnen, waarmee ze de PSOE in aantal zetels voorbij zou streven. Een recente peiling suggereert zelfs dat Podemos de grootste partij van Spanje zou kunnen worden, al is het uiteraard nog erg vroeg dag.

De PSOE zou hoe dan ook voor een immens dilemma geplaatst worden. Ófwel ze stemt zwijgend in met een rechtse minderheidsregering – met voorspelbaar rampzalige electorale gevolgen – ófwel ze schuift aan bij Podemos, wiens agenda ze dan grotendeels zal moeten onderschrijven, een weinig benijdenswaardige positie.

Bron: In Defence of Marxism