Links maakt grote kans bij Griekse parlementsverkiezingen

De Grieken moeten 25 januari 2015 opnieuw naar de stembus nadat het parlement presidentskandidaat Stavros Dimas heeft afgewezen. De radicaal-linkse partij Syriza, die tegen het huidige bezuinigingsbeleid is, maakt volgens de laatste peilingen grote kans om deze verkiezingen te winnen.

Het is de Griekse premier Antonis Samaras niet gelukt om voldoende stemmen te krijgen voor de presidentskandidaat die zijn coalitie naar voren heeft geschoven: ex- eurocommissaris en gewezen minister Stavros Dimas. Er vonden drie stemrondes plaats in december 2014, maar iedere keer stemden minder dan 180 van de 300 parlementsleden – de vereiste, gekwalificeerde meerderheid – voor Dimas. Het aantal bleef telkens steken op 160 of 168 stemmen.

Zoals de grondwet in zo’n geval dicteert, wordt het parlement binnen tien dagen ontbonden en schrijft Samaras nieuwe parlementsverkiezingen uit, die binnen dertig dagen moeten plaatsvinden.

Samaras’ conservatieve partij Nieuwe Democratie en de centrumlinkse partij Pasok, de twee regeringspartijen, hadden de steun nodig van twee kleinere partijen, Onafhankelijke Grieken en Democratisch Links, om de presidentsverkiezingen te winnen, maar die weigerden voor Dimas te stemmen. (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be