Links lijkt verkiezingen in Ecuador nipt te winnen

CENA_LENIN_MORENO_(16217113764)_(cropped)
Lenin Moreno. Illustratie: Wikipedia

De linkse kandidaat Lenin(!) Moreno lijkt de presidentsverkiezingen in Ecuador nipt gewonnen te hebben. Volgens de voorlopige uitslag haalt Moreno 51% van de stemmen. Guillermo Lasso, de rechtse kandidaat, zou uitkomen op 49%. Moreno is inmiddels tot winnaar uitgeroepen.

De eerste exitpolls voorspelden een overwinning voor Lasso, maar die lijken er dus naast te hebben gezeten. Op basis van die exitpolls had Lasso de overwinning al min of meer opgeëist. Inmiddels heeft Lasso – mede op basis van die exitpolls – Moreno’s partij beschuldigd van stemfraude en eist hij een hertelling. Volgens internationale waarnemers zijn de verkiezingen echter eerlijk verlopen.

Moreno’s partij, Allianza Pais, is er de afgelopen jaren in geslaagd de ongelijkheid in het land terug te dringen. Desondanks is ook binnen links niet iedereen even gelukkig met het door de partij gevoerde beleid. Zo is er van de beloften aan de inheemse bevolking van het land weinig terecht gekomen.

Lasso wilde het sociaal-democratische herverdelingsbeleid van de Allianza Pais vervangen door een neoliberaal beleid, met harde bezuinigingen. De Ecuadorianen zagen dat dus in meerderheid niet zitten, ook al niet omdat Lasso persoonlijk niet bepaald brandschoon is. Hij wordt achtervolgd door beschuldigingen over belastingontwijking via offshore constructies.

Meer bij de Guardian