Liberté, fraternité et égalité

Is naast Duitsland Frankrijk misschien ook een land waar men nog meer fatsoen heeft dan in Nederland? Ok, je hebt er natuurlijk dat loeder van een Le Pen met haar nazivader, maar van de andere kant word je er wel nog gewoon ontslagen als je op televisie gaat zitten pleiten voor deportatie van alle moslims uit Frankrijk.

Dit overkwam namelijk de Franse journalist/tv-presentator Eric Zemmour, die stelde dat alle moslims in Frankijk ‘gerepatrieerd’ – het was beslist geen deportatie – moesten worden. Overigens moest dit volgens hem ook gebeuren als ze in Frankrijk geboren zijn, dus toch deportatie zeg maar. Dit alles om ‘chaos en burgeroorlog’ te voorkomen. Nee, en het deporteren van honderdduizenden, miljoenen mensen veroorzaakt dat natuurlijk helemaal niet, nog even afgezien van de volslagen onmenselijkheid van het plan. Saillant detail is dat de man nota bene zèlf joods is, je zou verwachten dat zo iemand iets meer historisch besef heeft op dit punt.

Andere frisse ideeën van de man waren al te lezen in zijn boek Le Suicide Français, waarin hij onder andere stelde dat de ondergang van Frankrijk te wijten is aan immigranten, homo’s en feministen.

Niettemin, de man vloog eruit. Natuurlijk was daar gelijk Geert Wilders’ grootste vriendin  Marine Le Pen om te krijsen dat dit een geval van walgelijke censuur was. Maar gelukkig denkt men daar in Frankrijk (vooralsnog) heel anders over dan in Nederland.

In Nederland win je er immers dertig kamerzetels mee, en als je een antiracisme-activist tot klootzak van het jaar uitroept heeft dat ook geen waarneembaar negatieve impact op je carrière, integendeel. Nou ja, er was wel het geval Niemöller natuurlijk, dat moet gezegd. Die ging zover dat het zelfs de Nederlandse radio en nota bene De Dagelijkse Standaard teveel werd. Maar goed dan noem je ook iemand.

Maar er is dus nog een kern van mensen die dit soort racistische vuiligheid niet pikt. Die is zich al wat meer gaan roeren en dat moet nog sterker worden. Er gaat een tijd komen dat alle xenofobe meelopers van nu niet meer willen weten wat ze allemaal geroepen hebben in de eerste twintig jaar van deze eeuw.