Leonard Peltier, veertig jaar onschuldig gevangen

Op 6 februari 2016 zit de Amerikaanse autochtoon (Indiaan) Leonard Peltier 40 jaar in de gevangenis voor de moord op twee FBI-agenten. Hij heeft altijd zijn onschuld staande gehouden, wat door talloze internationale organisaties en prominenten wordt bevestigd.

Leonard Peltier is een van de langst opgesloten politieke gevangenen in de VS. Hij is een autochtone bewoner van het land dat nu de VS is, uit het volk van de Anishinabe-Lakota. In 1975 werd Peltier tot tweemaal levenslang veroordeeld voor de vermeende moord op twee gewapende FBI-agenten, tijdens een vuurgevecht op het reservaat Pine Ridge in de staat Zuid-Dakota in 1975.

Hij werd hoofdzakelijk veroordeeld op basis van de getuigenis van een Amerikaanse Indiaanse Myrtle Poor Bear. In 2000 legde zij een openbare verklaring af waarin ze stelde dat zij haar toenmalige getuigenis heeft afgelegd na maandenlange ondervragingen en mishandelingen door agenten van de FBI.

Ondanks jarenlange campagnes in binnen- en buitenland en een overvloed aan bewijzen dat het FBI getuigenissen heeft afgedwongen, getuigen heeft mishandeld en dat ballistisch bewijs werd gemanipuleerd tijdens het proces tegen Peltier in 1977, ondanks het feit dat meer getuigen ondertussen hebben toegegeven hebben geen idee te hebben wie eigenlijk de fatale schoten heeft gelost, desondanks wordt elk recht op parool aan Peltier ontzegd.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be