Leider Jabhat al-Nusra: overeenkomst met Assad is verraad aan de Syrische revolutie

jnimages
foto: militaryedge.org

Abu Mohammed al-Joulani, de leider van het Syrische filiaal van Al Qaeda,  Jabhal al-Nusra (JN), heeft de besprekingen in de Saoedische hoofdstad Riyadh tussen diverse Syrische verzetsgroepen betiteld als “verraad”. Volgens al-Joulani is JN niet uitgenodigd voor de besprekingen en zou de organisatie aan een eventuele uitnodiging ook geen gehoor hebben gegeven.

De conferentie in Riyadh is een uitvloeisel van de besprekingen in Wenen in november, waar een aantal landen een route uitzette die moet leiden naar vrede in Syrië. De burgeroorlog daar heeft aan ruim 200.000 mensen het leven gekost en miljoenen mensen op de vlucht gedreven. Al-Joulani ziet niets  in een overeenkomst of  wapenstilstand met het regime van president Assad. Volgens hem loopt dat regime op haar laatste benen:

Wat ons betreft is het regime op sterven na dood…in feite is het ook geen regime, maar verschillende fracties, geleid door die of die generaal of kolonel

Al-Joulani verdedigde de banden van zijn organisatie met Al Qaeda dat hij prees vanwege haar effectieve verzet tegen “de Westerse plannen tegen moslims in Afghanistan en Irak”.  Voor een conflict met het Westen ziet Al-Joulani overigens weinig reden, ook al zijn de verschillen groot. JN richt zich volgens haar leider op Syrië en heeft geen plannen voor operaties buiten dat land.

Bron: Al Jazeera