Latijns-Amerika decriminaliseert cannabis voor medische zorg

Drie Latijns-Amerikaanse landen hebben beleidsmaatregelen genomen om legaal gebruik van cannabis voor medicinale doeleinden mogelijk te maken. Recent werden meerdere stappen gezet voor de decriminalisering van cannabisgebruik in Latijns-Amerika.

Colombia en Argentinië hebben regels opgesteld voor teelt en verkoop van cannabis, en voor de productie van afgeleide producten. In Uruguay wordt cannabis vanaf juli 2017 verkrijgbaar bij apotheken. Chili, Jamaica en Puerto Rico hebben medicinaal gebruik van cannabis al in de voorbije jaren goedgekeurd. In Mexico debatteert het Congres er nog over.

Deze nieuwe regelgeving biedt kansen voor verder onderzoek naar de therapeutische en farmacologische eigenschappen van de plant. Tot op heden zijn er 45 ziektebeelden vastgesteld die niet reageren op conventionele geneesmiddelen, maar wel op cannabis. Cannabis is niet echter nog niet zomaar verkrijgbaar.

In Uruguay moet men zich daarvoor eerst registeren en identificeren met vingerafdrukken. Ongeveer dertig apotheken werken mee aan het nieuwe systeem. In Colombia zijn in april vier soorten vergunningen ingevoerd die vijf jaar geldig zijn voor het maken van afgeleide producten; voor het planten van zaden;voor het cultiveren van psychoactieve cannabis en voor het cultiveren van niet-psychoactieve cannabis.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be