Kwaadwillend of oerdom? Frits Barend zit er faliekant naast over Abu Jahjah

Ik lees nooit Jonet. Jonet is een digitaal Joods krantje waarin het vaak gaat over Joods leed. Oorlogsleed, maar ook veel eigentijds leed, zoals over discriminatie, anti-Israelisme en antisemitisme. Ik kan daar niet zo goed tegen. Ik loop al een tijdje mee en heb als journalist in de loop van de jaren hier, of in het Midden-Oosten eigenlijk nooit één echte antisemiet ontmoet. Wèl mensen met gegronde grieven tegen zionisten en Israeli’s. En verschillende graden van wantrouwen jegens Joden waar ook ter wereld die die zionisten steunen.

Maar geattendeerd door een tweet van ex-CIDI-directeur Ronny Naftaniel – die het stukje ter lezing aanbeval – kwam ik gisteren dus op Jonet terecht. Frits Barend schreef daar iets over Dyab Abu Jahjah. Het was het zoveelste stukje over hem. Want Abu Jahjah is in het nieuws, sinds bekend werd dat de Bezige Bij boeken van hem gaat uitgegeven en een groepje auteurs, onder wie Leon de Winter, Jessica Durlacher en Marcel Möring, hem voor een antisemiet hadden uitgemaakt die niet bij ”deze verzetsuitgeverij” thuishoort.
Ik had me tot nu toe verre gehouden van deze flauwe kul. Maar naar aanleiding van het feit dat er maandag een vergadering van een grotere groep auteurs van de Bezige Bij over de ”affaire” was, was Abu Jahjah te gast in het programma ”Pauw”. En vervolgens schreef Barend daar dit over:

‘De uit Libanon gevluchte Belg Dyab Abou Jahjah was maandagavond 9 mei gast in de tv-show van Jeroen Pauw. De oprichter van de Arabisch-Europese Liga is zeer fel tegen het bestaan van de Joodse staat. Jahjah is geen antisemiet, zegt hij, maar anti-zionist. Dat in Israël veel Joden wonen, is een vervelende bijkomstigheid die volgens Jahjah zo snel mogelijk moet worden opgelost. U mag raden hoe, als het aan Jahjah ligt. Die Joden horen niet in Israël en mogen geen zeker geen eigen land hebben, vindt hij. Dat al die Joden ooit zijn gevlucht of met geweld massaal zijn verjaagd uit Europa, uit de islamitische landen Irak, Iran, Egypte, Marokko en noem maar op, doet niet terzake want in Israël mogen alleen oorspronkelijke bewoners wonen. Om bij de buitenwereld de indruk te wekken dat hij geen antisemiet is, noemt Jahjah alle bewoners van Israël zionisten.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: Abu Pessoptimist