Krijmfijter Fred Teeven trapt weer open deur in

En al het PVVD volk staat te juichen langs de kant, veilig achter het hek (maar mog niet helemaal tevreden, want eigenlijk willen ze het openbaar terechtstellen weer invoeren).

Wat wil staatssecretaris Teeven (VVD, justitie) met het gevangeniswezen? Behalve er goede sier mee maken als law-and-order liberaal?

Begin deze maand gaf de bewindsman een interview aan de Volkskrant en stuurde hij de Kamer een brief. Daarin kondigde Teeven een bonus-malusstelsel aan voor gedetineerden die voortaan kunnen promoveren of degraderen. De gedetineerde wordt met punten afgerekend op zijn „eigen verantwoordelijkheid”. Dat klinkt goed. Tegelijk maakt hij een einde aan „allerlei privileges” die „vanzelfsprekend beschikbaar” zouden zijn in de gevangenis. Alleen gedetineerden die zich gedragen, mogen eraan deelnemen. En wie dat niet doet krijgt dus straf. De ochtendkrant gaf er voorpaginawaarde aan: „Gevangenen die zich niet gedragen, moeten straks leven onder het soberste regime dat wettelijk mogelijk is.” Ziezo, die zit. Maar wat betekent het? En waarop slaat ‘straks’?

Wat blijft er van over in de brief aan de Kamer? De geraadpleegde deskundigen kunnen het na de acht pagina’s van Teeven nog niet echt zeggen. Een hervorming van de penitentiaire beginselenwet uit 1979 staat er niet in. Het ziet er meer uit als een aanvulling op bestaande praktijk. Straffen en belonen ìn de bak is al lang dagelijkse kost.

Kortom, Fred heeft de PVVD plus aanhang in woord weer gegeven wat ze willen, oftwel oraal bevredigd: “Privileges afschaffen is wat de PVV wil: criminelen moeten ‘rechten worden afgepakt’. Teeven maakt ook een ideologisch punt. Eigen verantwoordelijkheid telt.”

Alleen is het iets waar niet zoveel ruimte in zit en wat al gebeurt. Uiteraard ook naar de willekeur van de dag en van de mens die moet beoordelen. Mensen die straf hebben en zelf geen keuzes kunnen of willen maken door ziekte of wat dan ook, zitten hun straf uit en worden weer losgelaten. Dat is ook de consequentie van dit beleid. Sommige mensen hebben niet het besef dat ze zelf iets moeten veranderen, die moeten geholpen worden en bijgestaan. Dat schrapt Fred nu voor het gemak maar even weg. Eigen verantwoordelijkheid tenslotte. Zorg voor een ander? Mwah, voor watjes! Eigen broek ophouden! Dat is het devies. Alleen de rijken houden wél elkaars broek op, dat dan weer wel. 😥