Krapuul in vogelvlucht. Kort nieuws 30 maart 2019

Vlees edelherten Oostvaardersplassen kassucces.

Het vlees van de onnodig afgeschoten edelherten in de Oostvaardersplassen blijkt met name voor de verkoper een kassucces. Met reclame, waarbij Henk Bleker in katzwijm raakt, vliegt het vlees over de virtuele toonbank. De natuur als grote boerderij waar dieren oogst zijn waar de particuliere verkoper zijn zakken mee vult.

Uiteraard is het biologisch, een veel vrijer leven krijgt een hert niet. Evenmin zitten ze ramvol medicijnen of kunstvoedsel, zoals gangbaar in megastallen. Door weloverwogen afschot -een taboe in de Amsterdamse Waterleidingduinen waar een hertenoverbevolking heerst- blijft het ook prettig toeven voor nieuwe generaties dieren rond de Oostvaardersplassen, zo is de faunabeheer-gedachte.

(bron)

en passant dringt koopeenhert ook nog even aan op afschot in de waterleidingduinen, kunnen ze nog verder hun zakken spekken.
Staatsbosbeheer houdt weinig over, zij krijgen 27,50 Euro per hert, als je daar de kosten vanaf trekt, moet er waarschijnlijk nog geld bij gelegd worden.

Kinderen hoeven van de NOS niet verontrust te worden over het doodspuiten van planten en dieren

“Kinderen zaaien bloemen voor meer vlinders” luidt de kop van een bericht van het NOS-jeugdjournaal. Een loffelijke bezigheid. De lead evenwel vertelt waarom dit gebeurt:

Het gaat niet goed met vlinders in Nederland. In 100 jaar tijd is het aantal vlinders met ruim 80 procent afgenomen. 15 soorten zijn zelfs helemaal verdwenen.

Als je de kop daarop afstelt wek je misschien de Greta Thunberg op in die kinderen – iemand ter redactie heeft dit haarfijn aangevoeld en de oorspronkelijke kop “Veel minder vlinders dan honderd jaar geleden” na een paar uur opgeleukt.
Verontrustend nieuws is vast links. Vandaar dat we het hier zo brachten.