Krapuul in vogelvlucht. Kort nieuws 3 april 2019

10 dagen eerder maaien, hoezo weidevogels en reekalveren
Door de warme periode in februari en een milde maart maand is de natuur 10 dagen vroeger dan normaal. Vogels nestelen eerder en planten staan al in volle bloei. Ook het gras bij de boeren groeit harder, mede omdat zij in februari al mest hebben kunnen injecteren. In het boerentijdschrift “Nieuwe oogst” stelt grasspecialist René Verhoeven:

De verwachting is dat de eerste snede hierdoor weleens tien dagen eerder kan zijn dan andere jaren. ‘Het is belangrijk om dit te realiseren’, weet hij. ‘Als er gemaaid wordt op dezelfde datum als vorig jaar, kan dit gevolgen hebben voor de kwaliteit van de opbrengst.’

Dat een veel te vroege eerste snede, advies begin mei ipv half mei, desastreus is voor de dieren, is van ondergeschikt belang, het gaat om opbrengst.
(bron)

Al 21000 handtekeningen tegen zinloos afschot Wasbeer in Limburg
Limburg, net als Zuid-Holland een provincie die ‘overlast’ van dieren oplost met de kogel, heeft op voorspraak van de faunabeheereenheid (jagers) besloten dat alle wasberen moeten worden afgeschoten. Reden ze veroorzaken scchade, overlast en o, ja ze kunnen een parasiet (wasbeerspoelworm) bij zich dragen. Zowel door de WUR als andere deskundige wordt gesteld dat afschot geen oplossing is. Afschot zorgt voor meer voortplanting.

“De jager rekent: er zitten tien wasberen. We schieten er twee dood, dan blijven er acht over. Rekenkundig is dat ook zo. Maar zo simpel is het sommetje in de natuur niet”, zegt Janssen. “Als die acht overgebleven dieren merken dat er twee plekjes zijn vrijgekomen, ze ervoor zorgen dat hun nakomelingen die plekken gaan innemen. Gevolg: die acht wasberen krijgen allemaal opnieuw jongen, dus krijg je er zestien wasberen bij.”

Inmiddels zijn er al 21000 handtekening gezet onder de petitie tegen het afschieten van de dieren in Limburg.

MAGA in Nederweert (Nederlands Limburg)

Het in 2017 opgerichte bedrijf is gespecialiseerd in het maken van digitale vacaturewebsites voor projecten. De Amerikaanse overheid schreef een aanbestedingsprocedure uit voor bedrijven die een website konden bouwen om snel aan voldoende arbeidskrachten te komen voor de bouw van de muur.

„Tot onze verbazing kwamen wij als winnaar uit de bus”, vertelt Lizette Bos van The Next Crowd tegen De Limburger. „Toen we gevraagd waren om in te schrijven op de aanbesteding dachten we nog dat het een grap was. Maar morgen gaat de recruitmentwebsite online.”

Zie verder bij het AD