Kraken in Amsterdam-Noord (en een ontruiming gevolgd door onmiddellijke sloop)

Afgelopen weekend hebben wij, een collectief Amsterdamse jonge kunstenaars, het leegstaande gebouw aan het IJ op de Distelweg gekraakt.
Wij voorzien het gebouw van een nieuwe functie met een artist residence, werkruimte en expositieruimte. Met deze actie vormen wij een protest tegen het beleid van de gemeente.

Door toenemende verkoop van atelierwoningen, het creëren van geforceerde broedplaatsen en het opdoeken van bestaande vrijplaatsen zijn diegene die de stad levendig en interessant houden aangewezen op een onzeker bestaan of worden zij zelfs uit eigen stad verdreven.
Tegelijkertijd kiest onze gemeente er voor om publiekelijk vastgoed (net als dit gebouw) leeg te laten staan of om te toveren tot mini-hotel, een bestemming waar weinig Amsterdammers iets mee hebben.

Het gebouw dat wij hebben overgenomen ligt aan het IJ ter hoogte van het Distelwegveer en had vroeger een technische functie. Het Distelwegveer was het enige veer waar goederenwagons voor de chemische industrie in het Buiksloterhamgebied op werden getransporteerd. Later werd het gebruikt voor auto’s. Het laatste veer met auto’s meerde in 2007 af. Inmiddels is het gebied in herontwikkeling (2009-2030) en doet de gemeente onderzoek om het Distelwegveer te verplaatsen naar een meer rendabele locatie. Het gebouw is van binnen en buiten nooit meer onderhouden en wachtte tot afgelopen weekend een onbekende bestemming.

Wij zullen binnenkort onze deuren openen en nodigen iedereen uit om langs te komen op deze nieuwe plek voor alle Amsterdammers.

– Bron: Indymedia
De Augustinuskerk op de Nieuwendammerdijk is ook dit weekeinde gekraakt.
De voormalige uitspanning van Kadoelen is evenwel vanochtend ontruimd en de sloop werd onmiddellijk begonnen, hoger beroep werd daarmee irrelevant. Dat de sloop illegaal is zal de eigenaar met zijn dubbele naam worst wezen – zo gaat dat in het kneiterlinkse Amsterdam.