Konstantopoulou: “TTIP wordt ‘Griekenland’ in heel de EU”

varoufakisandkonstatopoulou
Konstantopoulos (l) en Varoufakis

De Griekse politica Zoé Konstantopoulou was te gast op Manifiesta, het jaarlijkse festival van de [Belgische] PvdA. DeWereldMorgen sprak met haar, vroeg naar haar analyse van de Griekse toestand en naar haar politieke plannen voor de toekomst.

Zoé Konstantopoulou (1976) is een Griekse advocate die in 2012 voor het eerst werd verkozen tot volksvertegenwoordiger voor Syriza. Na de grote overwinning van Syriza bij de verkiezingen van 25 januari 2015 werd zij de eerste vrouwelijke voorzitter van het Griekse parlement, wat zij bleef tot 4 oktober 2015. Zij verliet Syriza en nam met een scheurlijst deel aan de verkiezingen van 20 september 2015, die echter de kiesdrempel niet haalde. In april 2016 richtte zij de nieuwe partij Plefsi Eleftherias (‘de weg naar de vrijheid’) op.

“Wat je ook mag zeggen en denken over de Europese instellingen, de overgave van de Griekse regering onder Tsipras was te wijten aan een gebrek aan politieke wilskracht, aan besluiteloosheid en vooral, een totaal gebrek aan menselijke waardigheid.”

“In de eerste regeerperiode (van januari tot augustus 2015), toen ik zelf voorzitter was van het parlement (Griekenland heeft één parlement, geen senaat), zijn er voldoende bewijzen geleverd dat een alternatief wel degelijk mogelijk was. Het Griekse volk heeft zijn macht gebruikt om te zeggen wat het wilde.”

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be