Kolonisten Esh Kodesh hervatten hun vendetta tegen dorpje Qusra en vernielen zes auto’s

Gewapende kolonisten hebben in de nacht  van woensdag op donderdag zes auto’s in brand gestoken van inwoners van het Palestijnse dorpje Qusra bij Nablus, meldt het Palestijnsepersbureau Ma’an. Volgens Ghassan Daghlas, die voor de Palestijnse Autoriteit de activiteiten van kolonisten in het noorden van de Westoever bijhoudt, ging het om enkele tientallen kolonisten uit de nederzetting Esh Kodesh.  Zij gingen het dorp schietend binnen en staken auto’s in brand van Raed Musbah, Abed Taher, Yousef Odeh, Yasser Abu Rida, en Nashat Fawzi, aldus Daghlas. Ma’an.

Inwoners van Qusra probeerden de kolonisten tegen te houden. Daarop kwam een flinke hoeveelheid  Israelische militairen het dorp binnen die zich richtten tegen de Palestijnen. Een Israelische militaire woordvoerster kon tegenover Ma’an alleen bevestigen dat er donderdagochtend militaire eenheden in Qusra waren.

Ook in januari was er herhaaldelijk sprake van vernielingen, bedreigingen en geweld uitgevoerd door kolonisten van Esh Kodesh. De reden is dat het Israelische leger Palestijnen toestemming had gegeven land te bewerken dat volgens het Israelische hooggerechtshof ten onrechte in bezit was genomen door deze nederzetting. Vooral het dorpje Qusra was het slachtoffer van de wraak van Esh Kodesh.  De kolonisten probeerden met het organiseren van picnics de Palestijnen te verhinderen hun land te bewerken, er werden tot twee keer toe grote aantallen olijfbomen vernield (in totaal zo’n 400), en er waren rellen, waarbij waarbij de kolonisten onder meer het vuur openden. De 26-jarige Samer Masameer werd daarbij door een kogel in een been getroffen.

Verscheen eerder bij abu-pessoptimist. Auteur: Martin Hijmans.