Koerdische mensenrechtenactivist doodgeschoten in Turkije

Tahir Elci, een vooraanstaande Koerdische advocaat en mensenrechtenactivist is vandaag gedood toen een of meer onbekenden  tijdens een bijeenkomst in Diyarbakir in zuidoost Turkije  het vuur  op hem openden. Verscheidene mensen, waaronder enkele journalisten, raakten gewond toen de aanwezige politie op haar beurt de aanvallers onder vuur nam. Tijdens de daarop volgende schietpartij werd Elci volgens zijn advocaat in het hoofd getroffen door een politiekogel. Bij het vuurgevecht kwam ook een politieman om het leven. PKKimages

De linkse Democratische Volks Partij (HDP) riep op tot protesten in de Turkse hoofdstad Istanboel en noemde de moord op Elci ‘een geplande sluipmoord’. De partij stelt president  Erdogan’s AK-partij verantwoordelijk voor de dood van Elci.

Elci werd op 19 oktober jl. gearresteerd op beschuldiging van het ‘bedrijven van terroristische propaganda’ nadat hij had gezegd dat de Koerdische bevrijdingsbeweging PKK géén terroristische organisatie was. In afwachting van zijn rechtszaak werd Elci op vrije voeten gesteld, maar het werd hem verboden naar het buitenland te reizen. Ook werd hij onder toezicht van de politie gesteld. Volgens het door de staat gecontroleerde persbureau Anatolia is de aanslag gepleegd door de PKK, maar dat geloven zelfs Erdogan’s fanatiekste aanhangers waarschijnlijk niet.

Bron: Ekurd Daily

.