Koekjesfabriek ‘de Vrije Universiteit’ bezet

Vandaag voeren honderden studenten en wetenschappelijke werkers actie op de Vrije Universiteit in Amsterdam uit protest tegen de afbraak van hun opleidingen en het beleid dat van de universiteit een ‘koekjesfabriek’ maakt. Tientallen bezetten een deel van de universiteit, er is een manifestatie en een sit-in. Leden van de IS deden mee aan de actie en doen verslag.

Net iets te vroeg is het voor de meeste studenten in het zaaltje van het Bètagebouw waar wij voorverzamelen. Alles is tot in de puntjes geregeld voor de bezetting. Plan A, Plan B; wie doet wat? Wie staat bij welke deur? Zekeringen van deuren check? De organisatie is in handen van actiegroep Titanic, actievoerders van de faculteit levens- en aardwetenschappen aan de VU. Zij krijgen hulp van een studenten van andere faculteiten en universiteiten.

Het is niet zonder reden dat de studenten en werkers protesteren. De VU is van plan bepaalde opleidingen weg te vagen. Hydrologie, door Elsevier nog beschreven als een van de twee topmasters van de VU, wordt nagenoeg afgeschaft. Uit andere opleidingen worden cursussen en vakken verwijderd, zodanig dat men niet meer normaal de studie af kan maken. Wetenschappelijk werkers worden geconfronteerd met ontslag of met zelfs voor het onderwijs een absurde werkdruk.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via: socialisme.nu