“Klimaatwetenschappers bang voor ongemakkelijke waarheid”

Onder politieke en economische druk proberen wetenschappers de ernst van de uitdaging van de klimaatcrisis te minimaliseren. Dat stelt Kevin Anderson, klimaatspecialist van het befaamde Britse Tyndall Centre.

Om onder de gevaarlijke grens van 2 graden te blijven, moeten de globale emissies via energie vanaf 2025 met 10 procent per jaar dalen. In 2050 mogen onze energiesystemen geen CO2 meer uitstoten. Dat is de conclusie die Kevin Anderson trekt uit de rapporten van IPCC, het klimaatpanel van de VN.

Maar dat is helemaal niet de boodschap die we te lezen krijgen in sommige krantenberichten. De Financial Times schreef vorig jaar bijvoorbeeld opgelucht dat de inspanning om onder de 2 graden te blijven maar 0,06 economische groei zou kosten.

Volgens Anderson doet het IPCC mee aan die onduidelijkheid door zelf in een persbericht te stellen dat “de globale economische groei niet hoeft te lijden onder die inspanningen”.

“We zijn eenvoudigweg niet bereid om de revolutionaire gevolgen van onze eigen bevindingen te aanvaarden. En zelfs als we dat doen aarzelen we om die openlijk te verkondigen”, schrijft Anderson.
(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be