Klimaatslimme landbouw werkt ook in droogste gebieden van Madagaskar

Klimaatslimme landbouwtechnieken werpen hun vruchten af, ook in Zuid-Madagaskar dat geteisterd wordt door droogte. “Maar boeren moeten zich ook organiseren”, zegt landbouwexpert Philippison Lee. “Enkel een beroep doen op hulporganisaties is niet duurzaam.”

Mirantsoa Faniry Rakotomalala is anders dan de rest van de boeren in het zuiden van Madagaskar. De meeste landbouwers zijn wanhopig nadat het oogstseizoen van mei en juni 80 procent minder opbracht. De reden: de aanhoudende droogte, de ergste in 35 jaar.

Rakotomalala leeft in een dorp nabij Amboasary, een stad in Zuid-Madagaskar in de regio Anosy. Samen met de regio’s Androy en Atsimo Andrefana is het de streek die het ergst wordt getroffen door de aanhoudende droogte.

De meeste landerijen liggen er verdord bij. De boerderij van Rakotomalala, een jonge boerin, bleef groen en de meeste planten overleefden. “Dat is omdat we gaten boorden die ons voorzien van water om de gewassen te irrigeren”, zegt ze.

Geregelde interventies hebben haar situatie grondig veranderd. Ze is niet wanhopig maar vol verwachting over wat de komende oogst zal brengen. Haar oogst van de zoete aardappelen wordt al verkocht op de markt.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be