Klimaatopwarming grootste bedreiging voor wereldeconomie

Een catastrofe als gevolg van de klimaatopwarming is de grootste potentiële bedreiging voor de wereldeconomie. Dat blijkt uit het Global Risks Report 2015 van het Wereld Economisch Forum dat jaarlijks samenkomt in Davos

Voor de elfde editie van het rapport werd aan 750 experts gevraagd om 29 globale risico’s te beoordelen naar hun potentiële impact op de wereldeconomie in de volgende tien jaar. In de nieuwste rangschikking zien zij de klimaatverandering als grootste risico. Daarmee komt voor het eerst sinds 2006 een milieuprobleem bovenaan het lijstje met bedreigingen.

Op de tweede plaats staat de verspreiding van atoomwapens, gevolgd door watercrisissen, grootschalige vluchtelingenstromen of een plotselinge stijging van de energieprijzen. Als de risico’s gerangschikt worden naar waarschijnlijkheid, staan de grote vluchtelingenstromen op de eerste plaats, gevolgd door extreem weer, klimaatverandering en regionale gewapende conflicten.

Brede waaier aan problemen
Dat de klimaatverandering als grootste probleem wordt gezien, betekent echter niet dat de andere risico’s er minder op zijn geworden, waarschuwt het Wereld Economisch Forum (WEF). Integendeel: de waaier aan risico’s is breder dan ooit, van milieuproblemen tot geopolitieke en economische bedreigingen en de data wijzen erop dat 24 risico’s zijn toegenomen.

Volgens het rapport is er ook steeds meer bewijs dat de verschillende risico’s met elkaar verbonden zijn. Die verbanden worden ook sterker, met name tussen de klimaatverandering en bijvoorbeeld onvrijwillige migratie of instabiliteit, en hebben vaak “grote en onvoorspelbare gevolgen”.
(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be