Klimaatactivisten leggen bruinkoolcentrale stil

Duizenden actievoerders uit meer dan twintig landen leggen sinds vrijdag de bruinkoolontginning in Lausitz (Łužica, Duitsland) stil. Ze blokkeren transportroutes en verstoren de werking van de bruinkoolcentrale. Er zijn ook zo’n honderd Belgen bij. Met de acties van burgerlijke ongehoorzaamheid proberen ze actief klimaatverandering tegen te gaan.

Tijdens het klimaatkamp bij Proschim (Prožym – red.), in het oosten van Duitsland, komen ruim drieduizend actievoerders uit meer dan twintig landen samen om de bruinkoolmijn van het Zweedse staatsbedrijf Vattenfall stil te leggen. Ook de spoorwegen en de energie-centrale ‘Schwarze Pumpe’ zijn bezet. Honderden actievoerders overnachten op de sporen, in de mijn, in de bomen aan de toegansgwegen, en op de graafmachines.

Een Belgische delegatie van meer dan honderd mensen, ondersteund door 350 Belgium, Vredesactie, Climate Express, LABO vzw en Climaxi, neemt deel aan de diverse, directe en creatieve acties. De actievoerders roepen zo de oorzaken van de klimaatwijziging effectief een halt toe. Zij tonen aan dat de publieke opinie het einde van de fossiele brandstoffen ondersteunt en vragen een eerlijke transitie van onze energieconsumptie- en productiesystemen.

Fien, getuigt: “Het is zeer inspirerend om met zoveel mensen van uiteenlopende leeftijden en achtergronden, en over alle taalbarrières heen samen actie te ondernemen voor hetzelfde doel. We gaan naar huis met veel goesting om in België verder actie te voeren. De Europese beweging voor klimaatrechtvaardigheid krijgt hier een enorme boost. We voelen de solidariteit.” (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be